Skip to content

Chelsea Wolfe – Pain Is Beauty (2013)

December 25, 2013

Image

Zašto je bol ljepota? Zato što postoje stvari i situacije u životu koje nas pritisnu, pa zaboli, pa se napregnemo, pa ojačamo. A onda smo mudriji, mora da jesmo. Tako to barem definiše drone-metal-art-folk kantautorica iz Kalifornije, Chelsea Wolfe. A zašto je u crvenom? Zato što je to simbol vulkanske lave, zbog čega mnogi smatraju da je sam album o ogromnoj vrelini idealne ljubavi, iako sama Wolfe negira striktnu konceptualnost, dodajući da je to samo jedan od segmenata, uz porijeklo i prevazilaženje raznoraznih nemogućnosti.
Poredeći je sa Swansima ili Cave-om, ali bez momenta sekularnog samoosuđivanja ili osjećaja krivice zbog grješnosti, što se najviše pripisuje neposrednosti mlađih generacija, mnogi je stavljaju rame-uz-rame sa Zolom Jesus sa čitavom melodramatičnošću zlatne kombinacije ženstvenog vokala i distorzičnih gitarnih drone-ova.
Sa idolima kao što su Ingmar Bergman ili Nan Goldin, ova djevojka odaje dosta o izvoru svoje mračnoće, što samo biva potvrđeno traženjem inspiracije u black metalu i skandinavskoj folk muzici. Sintetičniji u neo-goth/post-industrial smislu, ovaj album je ipak dosta emotivniji od ledenog “Apokalypsis-a” iz 2011., što odaje dojam ogromnog potencijala duše za voljenje, ali sva ta silna bol joj ne dopušta da se prepusti.
Sadržaj teksta (“I’m not the kind of sick that you can fix”) često navodi nenaviknutog slušaoca da pomisli da se radi o tami koja može prouzrokovati samo čemer, jad i očaj, ali takav slušalac neka pročita naslov albuma podrobnije, jerbo ovo je jedan od rijetkih albuma koji su istovremeno tako kontradiktorno teški i oslobađajući, odvratno prelijepi i tamno obojeni.
U momentima kao što je numera “Destruction Makes The World Burn Brighter” učini nam se da je melodija zalutala, ali u isto vrijeme toliko nepogrješivo Chelseasta, da kuje četvrti album sve više i više u zvijezde 2013. godine, tako da vremenom postaje ovisnost na koju se rado vraća u mnogim godinama koje dolaze.
UKRATKO: Tuga čini svaku ljubav ljepšom.

Advertisements

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: